Потпишувањето на Меморандум за соработка со најголемите летни фестивали како што се Дубровачки летни игри, Фестивалот Љубљана и КоторАрт фестивалот  во годината кога Охридско лето слави 55 годишен јубилеј , за директорката Елизабета Јанкуловска  претставува голема чест и задоволство...

Вчера во црквата  Св.Дух  во Котор, Црна Гора, на  иницијатива на меѓународниот фестивал  КоторАрт беше  потпишана Которската  иницијатива,  Меморандум за соработка на четирите најзначајни регионални летни фестивали:  Меѓународниот фестивал КоторАрт (Црна Гора), Дубровнички летни игри (Хрватска), Фестивалот Љубљана (Словенија) и  Охридско лето (Македонија)...

На сцената Долни Сарај вечерва беше спуштена завесата на 55-тото јубилејно издание на фестивалот „Охридско лето“ со театарската претстава „Figurae veneris historiae“ на Горан Стефановски, во режија на Александар Поповски, а во продукција на Словенечкиот национален Драма театар од Љубљана...

Музичката програма на 55-тото јубилејно издание на фестивалот „Охридско лето“ заврши со неверојатна изведба, невидени овации и 5 биса за брилјантниот Максим Венгеров и пијанистот Ваг Папијан...

Трите драмски дела „Одисеја“ „Огнени јазици“ и „Фигурае Венерис Хисториае“ од драмскиот писател Горан Стефановски собрани во една книга беа промовирани вечерва во Куќата на Уранија во Охрид, во рамки на фестивалот „Охридско лето“...

 

Музичката програма на 55-тото јубилејно издание на фестивалот „Охридско лето“ завршува вечерва со концерт на маестро Максим Венгеров што ќе се одржи во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот...

Јубилејното 55-то Охридско лето измина во знакот на беспрекорна реализација, полни гледалишта, позитивни критики и задоволните уметници. Ова е оценката по завршната прес конференција на која раководството и селекторите дадоа анализа на изминатите фестивалски денови...

Годинешното издание на фестивалот „Охридско лето“ ќе биде затворено со театарската претстава „Figurae veneris historiae“ на Горан Стефановски, во режија на Александар Поповски, продукција на Словенечкиот национален драма театар од Љубљана...

Во рамките на „Охридско лето“ вечерва во „Куќата на Уранија“ со почеток во 19 часот ќе биде промовирана книгата „Собрани драми, книга четврта“ од македонскиот драматург и писател, Горан Стефановски...

Дел од творештвото на академскиот уметник Крунислав Стојановски беше изложено синоќа во рамки на фестивалот „Охридско лето“.

Делата што беа поставени всушнот ги отсликаа седумте сликарски циклуси кои уметникот ги слика во текот на последните дваесет години...

Охридско Лето ви препорачува
ПРОГРАМА
Прес центар
Архива

Поддржано од
Општина Охрид

ЕКСЛКУЗИВНИ СПОНЗОРИ
ГЛАВНИ СПОНЗОРИ

вратете се на почеток